Rollups behalen dit jaar een nieuwe mijlpaal. Dat is de verwachting van Ethereum-bedenker Vitalik Buterin. Niet geheel verrassend, want dit staat ook in de roadmap van Ethereum. Rollup betekent dat een transactie als het ware een soort van gezipt wordt. Eenmaal aangeboden op de Ethereum-blockchain vouwt hij helemaal uit.

Ethereum in 2023

Daarnaast verwacht Vitalik dat dit jaar Ethereum Improvement Protocol EIP 4884 wordt uitgerold. Het was er afgehaald in afwachting van Shanghai, een upgradepakket dat in maart wordt verwacht. Er werd gehoopt dat 4884 zou lanceren in maart met Shanghai, maar dat wordt waarschijnlijk later. Het protocol zou ‘proto-danksharding’ toevoegen, wat de laag 2-rollupmogelijkheden aanzienlijk zou verbeteren. Er komt een grote Sharding-upgrade en daar zou dit goed bij van pas komen. Hij legt dat verder uit in zijn tweet, volledig met visuele ondersteuning.

Buterin denkt bij het ontwikkelen van nieuwe functies er in trainingsweken. Eén zijwieltje mag nu van de rollups af, waardoor het eerste deel van de training erop zit. Alle transacties kunnen hierdoor op de chain zijn en mogelijkheden geven om hun eigendom eraf te halen zonder dat de operator daarbij nodig is. Nu is het tijd om te kijken of een transactieverificatie kan worden toegevoegd om te checken of het niet fraudegevoelig is en hoe de transacties worden geaccepteerd of afgewezen. Daarnaast moet er een beveiligingssysteem worden opgezet om het proces te overzien.

Veiligheid

Twee zijwieljes eraf, dat is de fase die volgt na de fase die nu aanbreekt. Hierbij moeten er twee fraudebewijsmethoden zijn geïmplementeerd en twee validiteitsmothoden. Of tenminste van allebei eentje. Upgrades mogen wel, maar hebben wel een vertraging van 30 dagen. Tot slot heeft Buterin ook nog wat op zijn lijstje dat nodig verbeteringen behoeft. Schaalbaarheid, zorgen dat accounts veiliger zijn voor gebruikers dan bij gecentraliseerde diensten het geval is, privacy en de gebruikerservaring.

Als die dingen voor elkaar zijn, dan is de grote man achter Ethereum pas echt tevreden. Hij ziet sowieso dat gedecentraliseerde geldzaken deel zijn van de toekomst van de wereld en verwacht nieuwe gedecentraliseerde, autonome organisaties die komen om die toekomst veilig te stellen. Ethereum is een van de grootste cryptonetwerken ter wereld en wordt onder andere veelvuldig ingezet voor het handelen in NFT’s, non-fungible tokens.

Europese plannen

We verwachten dan ook vooral meer voor Ethereum dit jaar, in plaats van minder, al moeten gebruikers van crypto wel oppassen voor de mening van de gecentraliseerde geldwereld: zo wil Europa graag meer inzicht in al die in handel in crypto, zodat individuele landen hiervoor belasting kunnen berekenen. Er belooft de komende tijd veel te gebeuren in de wereld van crypto, nog veel meer dan Vitalik hier noemt. In hoeverre die zaken invloed hebben op Ethereum, dat is echter nog afwachten.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...